Mirage Las Vegas Melihat Lumba-lumba Kedua dalam Lima Bulan Mati
toto

Mirage Las Vegas Melihat Lumba-lumba Kedua dalam Lima Bulan Mati

Ikan lumba-lumba kedua dalam tempoh lima bulan telah mati di Taman Rahsia Siegfried & Roy dan Habitat Dolphin di Mirage Las Vegas. “Maverick” meninggal dunia pada usia 19 tahun berikutan rawatan untuk jangkitan paru-paru yang “berubah menjadi lebih teruk dalam beberapa minggu kebelakangan ini,” menurut SGP Result surat dalaman daripada presiden sementara Mirage, Franz Kallao, kepada ahli pasukannya. Maverick ialah anak kepada Duchess dan Banjo, kedua-duanya ikan lumba-lumba hidung botol.

Pada bulan April, Bella, 13, seorang lagi ikan lumba-lumba hidung botol, meninggal dunia akibat penyakit gastrousus.

Habitat Dolphin Siegfried & Roy’s Dolphin
Dalam foto publisiti tidak bertarikh dari The Mirage ini, seekor ikan lumba-lumba ditunjukkan bertindak balas kepada arahan untuk pelancong yang telah membayar untuk ‘pengalaman ikan lumba-lumba’ peribadi. Dua ikan lumba-lumba telah mati di Siegfried & Roy’s Dolphin Habitat dalam tempoh lima bulan yang lalu. (Imej: Pengembara Conde Nast)
Dalam suratnya, Kallao menerangkan jenis rawatan perubatan yang diterima lumba-lumba di pusat peranginan itu. Mereka termasuk “peperiksaan fizikal mingguan oleh doktor haiwan dan mesyuarat mingguan untuk menyemak semua aspek yang berkaitan dengan kebajikan haiwan termasuk veterinar, tingkah laku dan kualiti air.”

Tidak Banyak Habitat
Menurut laman web Mirage, Taman Rahsia Siegfried & Roy dan Habitat Dolphin “dibuka pada tahun 1990 dengan tumpuan pada penyelidikan saintifik, pendidikan, dan jangkauan pemuliharaan.” Tidak menurut Naomi Rose, seorang saintis mamalia marin dengan 501 (c)(3) kumpulan aktivis haiwan bukan untung Institut Kebajikan Haiwan.

“Tiada penerbitan yang saya ketahui menggunakan ikan lumba-lumba di The Mirage yang berharga untuk pemuliharaan matlamat hidupan liar,” katanya kepada The Nevada Current pada April, sambil menambah bahawa satu-satunya penyelidikan Mirage adalah dalam penternakan kurungan. “Dengan kata lain, bagaimana kita boleh memastikan haiwan ini hidup lebih lama dan membiak dengan lebih baik?”

Lumba-lumba hidung botol liar biasanya hidup 40 hingga 60 tahun, menurut Perkhidmatan Perikanan Marin Kebangsaan. Walau bagaimanapun, purata masa hidup dalam kurungan untuk semua ikan lumba-lumba hidung botol yang hidup selama lebih daripada satu tahun ialah 12 tahun, 9 bulan dan 8 hari.

Sejak Habitat Dolphin dibuka, 15 ikan lumba-lumba telah dilahirkan dalam kurungan. Lapan telah mati, seorang dilahirkan mati, dan seorang lagi hidup selama dua minggu, menurut Ceta-Base, sebuah organisasi bukan untung 501(c)(3) yang menyusun rekod ikan paus, ikan lumba-lumba dan lumba-lumba yang dipegang dalam kurungan. Purata umur lapan ikan lumba-lumba yang mati ialah lima. Empat lagi ikan lumba-lumba yang ditangkap dari alam liar telah mati di Mirage, menurut Ceta-Base.

Soalan Sukar untuk Hard Rock
Hard Rock International, syarikat yang berpangkalan di Florida yang membeli The Mirage daripada MGM Resorts International dengan harga $1.075 bilion tahun lepas, merancang untuk menjenamakan semula resort itu, termasuk merobohkan keseluruhan bahagian hadapan hartanah itu. Nasib Taman Rahsia dan Habitat Hongkong Prize Ikan Lumba-lumba belum diumumkan, walaupun kedua-duanya tidak dijangka bertahan dalam penjenamaan semula.

“Hakikat bahawa Hard Rock nampaknya tidak terlalu memikirkannya, atau sekurang-kurangnya tidak sampai ke tahap di mana mereka bersedia untuk mengatakan sesuatu kepada media, adalah tidak menjanjikan,” kata Rose kepada Current . Merujuk kepada dokumentari popular tentang ikan paus pembunuh yang ditawan oleh SeaWorld San Diego, dia menjelaskan: “Ini adalah dunia pasca Blackfish yang kita diami, dan jika mereka tidak menyedari bahawa zeitgeist telah beralih, itu tidak begitu bijak. , dari segi perniagaan.”

Rose berkata dia fikir Hard Rock perlu melihat untuk memindahkan ikan lumba-lumba ke kawasan perlindungan laut dan bukannya zoo lain. “Sekiranya mereka Pengeluaran Sydney tidak memikirkan perkara ini dengan lebih teliti, mereka akan kelihatan buruk, padahal sebenarnya, mereka hampir tiada kaitan dengan isu ini,” katanya.