Air Macau merancang lebih banyak penerbangan daratan untuk pemulangan e-visa
toto

Air Macau merancang lebih banyak penerbangan daratan untuk pemulangan e-visa

Air Macau berkata pada hari Rabu bahawa ia merancang untuk menambah bilangan penerbangan yang dikendalikannya antara Lapangan Terbang Antarabangsa Macau (gambar) dan 17 destinasi di tanah besar China untuk tempoh perjalanan udara “musim sejuk dan musim bunga”, dengan Result Sydney menjangkakan lebih ramai pelancong tanah besar datang ke Macau.

Untuk tempoh perjalanan udara musim sejuk 2022 hingga musim bunga 2023 – yang di bawah sistem pemasaran tanah besar China bermula pada 31 Oktober dan berlangsung sehingga 25 Mac tahun depan – Air Macau merancang dalam agregat 5,723 penerbangan sedemikian, meningkat 41 peratus tahun ke tahun.

17 bandar yang akan disediakan termasuk: Beijing; Shanghai, Chengdu, Hangzhou, Nanjing, Changzhou, Nantong, Tsingtao dan Ningbo. Turut diliputi oleh jadual waktu baharu ialah: Wenzhou, Yiwu, Tianjin, Taiyuan, Chongqing, Xiamen, Nanning dan Zhengzhou .

Daripada 5,723 penerbangan yang dirancang, lebih separuh – iaitu, 2,938 penerbangan – adalah untuk “laluan utama”, iaitu Beijing, Shanghai, Hangzhou dan Chengdu.

“Mulai bulan ini, penduduk tanah besar China boleh memohon untuk melancong ke Macau melalui penggunaan semula ‘peralatan visa elektronik’ (e-visa). Ini sebahagian besarnya akan memudahkan permohonan visa perjalanan mereka untuk melancong ke Macau, dan dengan itu memberikan rangsangan yang kuat kepada pemulihan yang stabil dalam bilangan pelancong masuk,” kata Air Macau dalam keluaran bahasa Cinanya.

Syarikat penerbangan itu juga menyatakan: “Langkah [pelonggaran perjalanan] daripada kerajaan pusat ini,” akan memberikan “dorongan kuat kepada sektor penerbangan dan pelancongan Macau.”

Macau akan menjalankan ujian Covid-19 secara besar-besaran di kalangan penduduk pada hari Jumaat dan Sabtu (4 dan 5 November), pusingan kedua pemeriksaan sedemikian dalam seminggu.

Ujian beramai-ramai awal pada hari Selasa dan Rabu – berikutan kes baharu Covid-19 yang dilaporkan di bandar itu – tidak membuahkan ‘positif’ Covid-19 lagi.

Pegawai kanan kesihatan Leong Iek Hou berkata dalam taklimat Covid-19 pada Data Sydney hari Rabu bahawa pusingan baharu ujian akan membantu memastikan bandar itu “selamat” untuk pelancong masuk.

Beliau menambah bahawa Macau perlu “bersedia dengan baik” untuk menyambung semula pemprosesan elektronik tanah besar China bagi permohonan e-visa ke Macau, dan jangkaan pulangan kumpulan pelancong tanah besar dari kawasan terpilih yang dirujuk oleh pihak berkuasa sebagai “Empat wilayah dan Satu Bandar” .

Penyambungan semula pakej pelancongan dari China akan dilakukan secara beransur-ansur, kata pihak berkuasa Macau sebelum ini. Pada mulanya pelawat pakej pelancongan adalah dari wilayah Guangdong, Zhejiang, Jiangsu dan Fujian, dan bandar Shanghai.

Ketua Eksekutif Macau, Ho Iat Seng, berkata minggu lalu bahawa kerajaan China telah memberi restu untuk lanjutan lapangan terbang Macau yang dicadangkan, Togel HKG yang akan melibatkan beberapa kerja penambakan tanah. Beliau berkata ia adalah beberapa langkah dasar kerajaan negara yang akan membantu sektor pelancongan Macau.